Matrasrecycling
Geplaatst op 7 april 2021

Matrasrecycling

Een verschil van dag én nacht!


Per jaar worden in Nederland zo’n 1,5 miljoen matrassen weggegooid en veelal verbrand. Dat is natuurlijk zonde, want ook een matras bevat waardevolle grondstoffen die prima hergebruikt kunnen worden. RetourMatras heeft een duurzame verwerkingsinstallatie ontwikkeld waarmee ruim 90% van de matrassen gerecycled wordt. Het staal en textiel wordt in de industrie als grondstof verwerkt en van het schuim wordt bonded foam gemaakt. Bonded foam platen zijn geschikt en inzetbaar, als ondervloer voor speeltuinen, of binnen gebouwen en zelfs als geluidsisolatie. En momenteel wordt een nieuwe fabriek gebouwd waarbij polyol teruggewonnen kan worden uit het foam. Van polyol kun je weer schuim maken voor nieuwe matrassen, dan is de cirkel helemaal rond.

In bijgevoegde video zie je het inzameling- en recyclingproces van de matras.


Gooi je af en toe, of regelmatig, oude matrassen weg? Laat Renewi dan deze matrassen voor je inzamelen en vervoeren naar RetourMatras. Dat kan zowel voor één enkele matras als voor grote hoeveelheden.


Voordelen:

• je voorkomt zo CO2-uitstoot, waardoor we het milieu minder belasten

• je houdt minder restafval over, waardoor je restafvalkosten verlaagt

• je zorgt ervoor dat grondstoffen worden hergebruikt, in plaats van verbruikt

• je werkt zo volgens het Rijksbrede programma VANG (van afval naar grondstof)

Meer informatie over matrassen recyclen en deze samenwerking van Renewi met RetourMatras lees je in deze folder.


Let op: vanaf 2 maart 2021 ben je verplicht om bij afdanken van 10 oude matrassen of meer, deze te laten recyclen. Vanaf die datum mogen matrassen niet meer worden verbrand, volgens het Landelijk Afvalbeheerplan 3 (LAP3). Matrassen kunnen nu ook al per stuk opgehaald en gerecycled worden. Bij een volgende wijziging in het LAP zal er een recyclingplicht gelden voor elke oude matras en vervalt de ondergrens van 10 stuks.